DoporučujemeZaložit web nebo e-shop

Rozhovor - Luděk Hadraba 24/03/14

Přinášíme Vám rozhovor s novým trenér Sokolu Hartvíkovice Luďkem Hadrabem. 

S fotbalem začínal právě tady v Hartvíkovicích, kde strávil podstatnou část své kariéry. Dále nastoupil také v dresu Studence a Valče, kde začal svoji trenérskou kariéru. Nabídku Hartvíkovic přijal až na druhý pokus. V polovině sezóny se nachází na 4. pozici a jeho přáním je vrátit svůj mateřský klub minimálně do nejvyšší okresní soutěže.

Jak jsi spokojený s průběhem zimní přípravy?
Tak spokojený jsem tak napůl. Začalo to docela dobře, účast byla slušná, na tréninku se plnilo, taky celkem v pohodě. V přátelských utkáních to taky šlapalo, ale pokazily to dva poslední zápasy a také poslední týden tréninku, ale doufám, že to byla taková menší krize a přišla v pravou chvíli a teď to půjde výkonnostně opět nahoru.

Kdy jsi dostal nabídku trénovat Hartvíkovice a co tě přimělo připojit se k tomuto týmu?
Tak první nabídka přišla už před rokem, chvíli jsem váhal, ale nakonec se rozhodl ještě zůstat ve Valči. Teď v zimě přišla nabídka opět a už jsem se rozhodl nabídku přijmout. A přimělo mě k tomu zaprvé, že v Harťálu jsem hrál od mala, takže to pouto tam pořád je a přál bych, aby se tady hrál okres a za druhé, že je ten tým docela mladý, tak se s tím dá něco dělat.

A věříš, že Hartvíkovice mají na postup do nejvyšší okresní soutěže?
Tak to je těžká otázka. Zeptat se před dvěmi týdny, tak odpověď bude o něco jednodušší, ale i tak věřím. S tím jsem šel do tohoto klubu, ale určitě to nebude nic jednoduchého. Každopádně se mi potvrdilo v přípravě to, co sleduju celou sezónu, než jsem přišel a to, že Harťál má strašné nevyrovnané výkony. Jeden týden výhra 6:1 a druhý týden prohra 2:5 nebo 8:1 a 2:6, šílenost!

Máš k dispozici docela mladý tým. Máš už představu o sestavě nebo alespoň o ose týmu? Přece jen někteří mladší hráči ještě nemusí úplně ve vypjatých momentech vzít zodpovědnost na sebe. V týmu navíc hrají 4 dorostenci, kteří mají střídavý start v krajské soutěži v Náměšti. Hodnotíš je jako posilu a zapojení do své strategie nebo jsou pouze hráči takzvaně do počtu?
Tak jak už jsem řekl, mladý tým to je. Představu o sestavě i ose týmu mám. Mám ale také dva, tři otazníky. Co se týká zkušeností, ano, chtělo by to jednoho až dva hráče zkušené, ale musíme si poradit. A co se týče našich dorostenců, tak všichni jsou to kvalitní hráči a rozhodně ani jeden z nich není do počtu. Jediný minus pro mě je, že nemůžu pořádně udělat žádný pořádný trénink pro všechny, protože dorostenci trénují všechny 3 tréninky v Náměšti. Pro mě by bylo dobré, kdyby měli třeba 2 v Náměšti a jeden s námi, ale asi to bohužel nepůjde. Myslel jsem, že budu mít alespoň jeden trénink pro víc lidí. Jsou to 4 hráči, což je bohužel dost.

Kdo pro tebe v přípravě byl největší překvapení a kdo naopak největším zklamáním?
Tak tady bych nechtěl nijak jmenovat. Některý zápas zahrál ten, pak zase onen. Vyloženě mě asi nezklamal nikdo jako jedinec, spíše mě zklamal přístup v posledním týdnu.

Co pro tebe znamenají tabulky a statistiky? Domácí a venkovní zápasy. V těch venkovních Hartvíkovice zrovna neexcelují a čekají je 4 utkání po sobě venku s nepříjemnou Náměští, navíc to bude derby a také velmi kousavá Pyšel. která umí potrápit. Poslední Přibyslavice a Kouty, papírově slabší soupeři, ale i s takovými už Hartvíkovice dokázali ztratit. A před těmito 4 zápasy venku přijedou k nám Radkovice, které jsou jen o jedno místo za námi..
Tak toto je bohužel trochu problém. 4 zápasy za sebou venku je složitý začátek, ale pokud bychom chtěli postoupit, tak i s tím si musíme poradit.

Ztráta na vedoucí Lipník je 6 bodů. Je to hodně, ale čeká je jeden vzájemný zápas s Hartvíkovicemi a v případě výhry by se ztráta stáhla na 3 body, to je už jen jeden zápas. Ale jak si sám řekl, Hartvíkovice mají velmi nevyrovnané výkony, takže v případě jediné prohry může být po sezóně. Bylo by to pro tebe zklamání?
Tak zklamání by to úplně nebylo a Lipník má ještě před sebou také 12 utkání, také může s kýmkoliv klopýtnout, ale není to jen Lipník. Je tam také Valeč a Myslibořice. Prostě budeme hrát zápas od zápasu a o postup se pokusit, ale není není to, že bysme za každou cenu museli, to by nám pak mohlo svazovat nohy.

Takže postoupit je spíše tvoje přání než cíl? Jaký máš teda hlavní cíl pro jarní část?
Tak je to spíš přání, protože po posledním týdnu vidím, že to bude opravdu těžké a až do posledního kola to bude boj.

A nějaký cíl po hráčské stránce?
Tak hlavně bych chtěl vyrovnanější výsledky a výkony, aby ten rozdíl nebyl až tak markantní.

Který tým podle tebe bude nejtěžší?
Tak všech 12 zápasů, ale asi vedoucí Lipník.

V této soutěži si strávil sám několik let, takže jak bys hodnotil kvalitu soutěže?
Tak některé zápasy jdou a některé jsou typická kopaná. Říkám, že ideální je minimálně okres a na ves ještě maximálně 1.B.

Dál už podle tebe vesnické fotbaly nepatří? V některých kritériích už ani nerozhodují hráči, ale spíše peníze. Stejné to bylo i tady, kdy se přes 8 lety hrála divize, pak po sestupu krajský přebor a po dalším sestupu 1.A. Následně odešel hlavní a významný sponzor a Hartvíkovice upadli do zapomnění a dřívější sláva a dřina přišla vniveč..
Ale klidně patří, ale pro kluky, kteří chodí do práce, tak těžko by zvládali 4 - 5 tréninků a zápas na celý víkend. Tady jsem rád, že stíhají 2, někdy ani to ne, proto říkám, že okres je ideál. A přesně tak, pak už je to i o penězích.

Jaký máš názor na zapracování mladých hráčů do týmu? Bohužel tady už není dorostenecké mužstvo, tak mladí většinou musí jinam, ale hrají kvalitnější soutěže. než by asi hráli tady..
Tak je to pravda, že hrají kvalitnější soutěže, za to zase je jich takhle míň. Na vesnici nižší soutěž by možná hrálo víc kluků, kteří se na to pak vykašlou, ale ten problém s dorostem, aby byl na vsi jako dříve je bohužel všude. A samozřejmě bez zapracování mladých do týmu by to vůbec nešlo.

Dnešní mládež je bohužel sportem nepolíbená. Většina z nich radši dala přednost počítači, přitom před 4 lety měli žáci z Hartvíkovic výborný úspěch, kdy k ovládnutí okresu chyběl jen jediný zápas.Dnes z toho týmu už půlka skončila. Pak je tu velký mládežnický propad, kdy nejstarší mládežnický tým je starší přípravka a ta A-tým jen těžko doplní. Informuješ se tak v okolí o stavech mladých hráčů, kteřá by tým mohli posílit nebo spolíháš na svoji práci s vypěstováním a vybudováním kvalitního týmu pouze z domácích hráčů?
Tak zatím určitě na domácích.

A máš nějaké pozice, které by si chtěl posílit?
Teď zatím ne. Není to jen o tom někoho sehnat, ale taky o penězích. Na schůzi se domluvilo, že se to bude hrát s hráči, kteří jsou.

Byly ještě nějaké požadavky ze strany vedení?
Myslím, že ani ne.

Co říkáš na výkony nejstaršího hráče Marka Moczára? Po generálce oslavil 36. narozeniny, během přípravy vstřelil 8 branek, nejvíce v celém týmu. Čekal jsi to nebo to je pro tebe překvapení?
Výkony Marka pro mě až tak překvapivé nejsou, ale hlavně bych chtěl vyzdvihnout, že v 36 letech má skoro nejlepší přístup a účast jak na zápasech, tak na tréninku. A vstřelení 8 branek mě samozřejmě těší a doufám, že si nechal ještě nějaké na mistrovské zápasy.

Tam budou důležité i branky od ostatních. Z 20 nasazených se trefilo pouze 6 hráčů. Během 7 utkání jsme nastříleli 17 branek, což je 2,4 branky na zápas. To v některých zápasech o postup úplně stačit nemusí..
Celkově na to, že to byli přátelské zápasy a dívám se i na minulou sezónu, tak vstřelené branky mě až tak netrápí. Spíše se dívám, že jak v přípravě tak na podzim máme moc inkasovaných branek.

Ze 13 zápasů se jen jednou podařilo udržet čisté konto při výhře 1:0 v Koněšíně. Pramení to z nevyspělosti hráčů nebo z nedodržování taktických pokynů?
Tak na to zatím nemůžu odpovědět. Podzim jsem neviděl a na přípravné zápasy jsme ani jednou nebyli kompletní.

Dokázali hráči plnit to, co si od nich očekával v přípravě?
Ne vždycky.

Jaký styl se snažíš vnutit svým svěřencům?
Takový abychom hráli dobrý fotbal a vyhrávali :-)

Nejoblíbenější hráč?
Tomáš Rosický

Nejoblíbenější klub?
Arsenal

Nejoblíbenější trenér?
V Česku Pavel Vrba, v zahraničí Jürgen Klopp.

Sportovní úspěch?
Momentálně nevím

Životní úspěch?
Rodina a syn Jakub.

Největší zklamání?
Když to vezmu ze sportovního hlediska, tak utržené křížové vazy a problémy s kolenem, kvůli kterým jsem musel brzo skončit.

Nejoblíbenější číslo?
10

Nejoblíbenější post?
Stoper

Nejoblíbenější stadión?
Super areál ve Valči :-)

Koho by jsi z našeho týmu poslal do reprezentace?
Kdyby to bylo do hokejový, tak Maďara na vylepšení věkového průměru :-)

WEB Sokolu Hartvíkovice děkuje za čas a poskytnutý rozhovor a přeje v sezóně mnoho úspěchů a výher!